fbpx Je kat hijgt? Ontdek snel wat er allemaal aan de hand kan zijn | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Je kat hijgt? Ontdek snel wat er allemaal aan de hand kan zijn

Terug naar overzicht

Honden hijgen regelmatig, maar een kat die hijgt is een zeldzaam fenomeen. Zowel honden als katten hijgen om hun temperatuur op peil te houden, omdat ze niet kunnen zweten zoals mensen. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken waarmee je als baasje rekening moet houden.. Volg je even mee?

1. JE KAT HEEFT HET TE WARM

Katten kunnen slechts een klein beetje zweten via hun voetzooltjes. Op heel warme dagen, of wanneer je kat net een zware inspanning achter de rug heeft, kan het dus gebeuren dat ze hijgt. Hou haar op zulke momenten wel goed in de gaten, want aanhoudend hijgen wijst op oververhitting! Je kat heeft dan mogelijk een zonnesteek en kan in shock raken. Pas snel onze tips om je kat af te koelen toe en breng haar onmiddellijk naar de dierenarts. 

2. JE KAT VOELT ZICH NIET OP HAAR GEMAK

Soms hijgen katten als reactie op onwennige omstandigheden, bijvoorbeeld bij de dierenarts of wanneer ze mee in de auto zitten. In zulke gevallen gaat het hijgen vanzelf wel weer over, maar toch doe je er goed aan om bijkomende stress-signalen in de gaten te houden. Katten die het wel vaker moeilijk hebben met veranderingen in hun omgeving, hebben baat bij Zylkène.

3. JE KAT HIJGT LONG- OF HARTPROBLEMEN

Hijgen kan bij katten ook wijzen op ernstig zuurstofgebrek, wat vaak een symptoom is van long- of hartproblemen. Er zit dan vocht in de longen of borstholte, waardoor je kat nog maar moeilijk kan ademen. Hoe je dit soort hijgen kunt onderscheiden van normaal hijgen? Let vooral op de flanken en hou de tel bij. Als de flanken hevig op en neer gaan en je kat meer dan dertig keer per minuut in- en uitademt, dan ademt je kat te snel en breng je haar het best meteen naar de dierenarts.

4. JE KAT HEEFT ASTMA

Hijgen en te snel ademen kan bij katten ook wijzen op astma. De luchtwegen zijn dan verstopt door slijmen, waardoor je kat het benauwd krijgt.

5. ANDERE GEZONDHEIDSPROBLEMEN

Hijgen kan bij katten nog heel wat andere oorzaken hebben, de ene aandoening al wat zeldzamer dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan een tumor in de borstholte, een inwendige bloeding of een gescheurd middenrif. Aarzel in elk geval nooit om je dierenarts te contacteren.

 

Domein: