fbpx Op reis met de hond? Zo voorkom je wagenziekte ...
Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis met de hond? Zo voorkom je wagenziekte ...

Terug naar overzicht

Niets zo leuk als je trouwste viervoeter mee op reis te nemen. Tenminste, als je hond goed in de auto kan zitten. Nogal wat beestjes voelen zich echter onrustig op vier wielen en worden na verloop van tijd wagenziek. Hoe je ervoor zorgt dat je hond zich toch volledig op zijn gemak voelt in de auto, lees je hier.

Wat is wagenziekte?

Net als mensen kunnen ook dieren wagenziek worden. Het is een verstoring van het evenwichtsorgaan door bewegingen en schommelingen, waardoor misselijkheid optreedt. Eén op de zes honden lijdt eraan. Puppy’s zijn over het algemeen gevoeliger.

Hoe herken je een wagenzieke hond?

Wagenziekte is een erg complexe zaak. De typische symptomen zijn braken, misselijkheid en kwijlen. Is een hond bovendien ook onrustig in de wagen – wat vaak het geval is als hij zich niet op zijn gemak voelt – dan worden de symptomen nog versterkt.

Hoe kun je wagenziekte inperken?

Wagenzieke honden zitten niet graag in de auto. Ze worden rusteloos omdat ze al weten wat er zit aan te komen. Het gevolg laat zich raden: de symptomen worden nóg sterker, waardoor de hond zich nog méér gaat opjagen.

Een goede opvoeding kan heel wat problemen verhelpen. Neem je je hond voor de allereerste keer mee voor een ritje? Laat dat dan een positieve ervaring zijn. Laat hem op eigen tempo je achterbank of koffer inspringen (als het om een grote hond gaat) en sla zeker de deur niet onmiddellijk dicht. Beloon je hond overvloedig (beter met speelgoed dan met hondensnoepjes) zodat hij de auto gaat associëren met leuke dingen.

De eerste auto-ervaringen zijn bepalend voor de rest van zijn leven. Zorg er dus voor dat die zo relax mogelijk verlopen. Om je hond makkelijker aan deze nieuwe "reis-ervaring" te laten wennen, kan je ook Zylkène geven. Dit natuurlijk, ondersteunend voedingssupplement zorgt er voor dat je hond makkelijker met deze situatie om kan.

Wat je kunt doen tijdens de reis

Uiteraard is een autorit van 10 uur iets helemaal anders dan een kort ritje naar het park. Neem dus je voorzorgsmaatregelen als je op reis gaat. Tijdens de rit hou je het best rekening met volgende zaken:

  • Zet de hond voor het raam. Net als bij mensen helpt het als de hersenen en ogen de bewegingen en rijrichting van de wagen kunnen registreren.
  • Zorg voor een korte pauze om de twee uur, laat je hond uit en geef wat te drinken.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Honden koelen traag af, zorg dus voor een aangename temperatuur in de wagen (van airco worden honden vaak verkouden).
  • Rijd voorzichtig en vermijd bruuske remmanoeuvres.