fbpx Wat zielig toch! Mag je een bange hond nu wel of niet troosten? | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zielig toch! Mag je een bange hond nu wel of niet troosten?

Terug naar overzicht

Sommige honden gaan elke nieuwe situatie dapper kwispelend tegemoet. Andere viervoeters wachten liever met een bang hartje af tot het ‘gevaar’ geweken is. Behoort jouw hond, al is het misschien heel af en toe, tot de laatste categorie? Dan wil je hem natuurlijk snel weer geruststellen. Maar doe je er goed aan om een bange hond te troosten?

Een bange hond troosten mag, maar…

… overdrijf niet. Jouw aanwezigheid op zich is al een hele troost voor je hond. Bovendien spiegelt hij zijn gedrag aan dat van jou. Als je hem overdreven begint te aaien en kinderlijk tegen hem gaat praten, leidt hij daaruit af dat jij je ook onrustig voelt. Zo bevestig je dat er dus inderdaad iets is om bang voor te zijn. Maak jezelf ook vooral niet kleiner (bijvoorbeeld door je te bukken), want je hond kijkt naar jou voor bescherming. Hieronder enkele tips die je wel kunt toepassen als je hond bang is.

Tip: Houdt je hond niet van onweer? Geef hem geluidstraining!

Negeren en afleiden

Geef je hond een geruststellende aai, maar negeer verder het probleem en leid je hond af met een snoepje of een speeltje. Let wel, dit is alleen aangeraden als je hond maar een beetje ongemak vertoont. Als je een echt bange hond een speeltje of snoepje toestopt, bestaat de kans dat je hem beloont voor zijn gedrag en dat het probleem in de toekomst alleen maar erger wordt.

Breng je hond naar een veilige plek

Als je hond maar niet lijkt te kalmeren, breng je hem het best naar een veilige plek weg van wat hem bang maakt. Zet hem even in een aparte ruimte tot hij weer tot rust is gekomen. Jezelf tussen je hond en het ‘gevaar’ plaatsen, kan ook helpen.

Beloon rustig gedrag

Reageert je hond opvallend kalmer dan anders op een nieuwe, onverwachte of ongemakkelijke situatie? Belonen is de boodschap!

Zylkène maakt het honden makkelijker

Heeft je hond het wel vaker moeilijk met ongewone of onverwachte gebeurtenissen? Zylkène maakt het hem een stuk makkelijker. Het bezorgt je hond een natuurlijke rust, zonder hem te versuffen.