fbpx Je kat snel laten herstellen na een operatie? Enkele tips | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Je kat snel laten herstellen na een operatie? Enkele tips

Terug naar overzicht

De operatie is achter de rug en je mag je pluizenbol eindelijk weer mee naar huis nemen. Uiteraard wil je nu al het mogelijke doen om je kat zo snel mogelijk te laten herstellen. Jouw dierenarts bezorgt je vast en zeker advies op maat wat betreft de revalidatie van jouw kat, maar hieronder vind je nog wat extra tips:

Hou je kat tijdelijk binnen

Oké, echt fijn zal je kat dit niet vinden (tenzij ze een binnenkat is, natuurlijk). Maar toch is het zeer vaak aangewezen om katten na de operatie minstens een week binnen te houden. Stel je voor dat jouw kat in de tuin wordt achternagezeten door de kat van de buren – dat zou ervoor kunnen zorgen dat de wonde niet mooi kan dichten! Bovendien is het soms aanbevolen om de beweging de eerste dagen na operatie te beperken, en ook dat kun je makkelijker opvolgen door je kat een tijdje binnen te houden. Hoelang je moet wachten om je kat weer buiten te laten, vraag je het best aan je dierenarts.

Warme plek

Richt een warm plekje* voor haar in – liefst uit de buurt van alle drukte – zodat ze rustig kan bijkomen en hou goed in de gaten of ze niet al te veel aan haar wonden likt. Doet ze dat toch, dan doe je haar het best een beschermkraag of een ‘medical pet shirt’ om.

*Tip: leg een hotpack onder een handdoek of deken in haar mandje.

Maak het je kat indien nodig ook wat makkelijker door het deksel van de kattenbak te halen of eventueel een bak aan te schaffen met een minder hoge drempel.

 

Fysiotherapie voor katten

Als je kat geopereerd is aan haar ledematen en na de operatie duidelijk moeite blijft hebben met bewegen, is fysiotherapie soms aangeraden. Je kat leert dan op een rustige en verantwoorde manier haar poten weer gebruiken onder begeleiding van een expert. Wil je de bewegingsoefeningen thuis verderzetten? Een goede opwarming is een must! Gebruik daarom een hotpack voor je kat met de oefeningen begint. De warmte stimuleert de bloedsomloop en helpt de spieren te ontspannen.

 

Tips voor een nóg vlotter herstel

  • Hou het gewicht van je kat goed in de gaten. Katten met overgewicht herstellen moeilijker van operaties aan hun ledematen. 
  • Trakteer je kat elke dag op een brokje Flexadin Plus; een voedingssupplement dat de gewrichten van je hartendief extra ondersteunt.