Overslaan en naar de inhoud gaan

Met je kat op vakantie? Zo gaat het in z’n werk

Terug naar overzicht

Vindt jouw kat het maar niets om in een kattenhotel te verblijven? En laat je je pluizenbol liever niet alleen thuis terwijl jij op reis bent? Sommige mensen nemen hun kat gewoon mee op vakantie. Dat is niet zo vanzelfsprekend, maar daarom zeker niet onhaalbaar. Een goede voorbereiding is wel cruciaal, en ook op de bestemming zijn er een aantal zaken waarmee je als baasje zeker rekening moet houden. Dit artikel zet alvast enkele handige tips en aandachtspunten op een rij.

Jong geleerd is oud gedaan

Katten zijn gewoontedieren. Een volwassen kat laat je tijdens je vakantie daarom het best gewoon thuis bij een oppas of in een kattenhotel. Als je kat nog een kitten is en je van plan bent om haar later regelmatig mee te nemen op vakantie, is het belangrijk om haar daar van jongsaf aan te laten wennen.

Laat je kat wennen aan de reismand

Schiet je kat als de bliksem weg, zodra je haar reismand bovenhaalt? Laat haar er dan al enkele weken voor jullie vertrek aan wennen. Zet de reismand op een plek waar je kat vaak komt en laat het deurtje openstaan. Leg er een gedragen T-shirt in (jouw geur kalmeert haar) en een van haar favoriete snoepjes. Beloon je kat met een extra snoepje zodra ze in de mand zit.

Reisziekte bij katten vermijden

Klaar om te vertrekken? Je kat in de reismand krijgen is één ding, maar eenmaal in de auto kunnen sommige katten maar moeilijk ontspannen en/of krijgen ze last van reisziekte. Geef je kat daarom vijf uur voor vertrek niets meer te eten en hou het bij water. Zylkène helpt je kat om zich beter te ontspannen, al is het wel verstandig om ook even langs te gaan bij je dierenarts voor medicatie tegen wagenziekte.

Reizen met je kat in de auto

Laat je kat nooit los in de auto, hoe rustig ze ook lijkt. Een kat die in paniek raakt en los in de auto rondloopt, kan niet alleen ontsnappen zodra je een raam of deur opent, maar ook ongevallen veroorzaken. Hou je kat in de reismand en voorzie enkele handdoeken of vodden om eventuele  ongelukjes op te vangen. Plaats de reismand op een plek waar er voldoende verse luchttoevoer is en je je kat in het oog kunt houden, zodat ze zeker niet oververhit geraakt. Las ook regelmatig een pauze in om je kat water te laten drinken.

Op vakantie met je kat

Eenmaal aangekomen op jullie bestemming is het aan jou als baasje om je kat op haar gemak te stellen. Blijf de eerste dagen zoveel mogelijk bij je kat. Laat haar kamer per kamer verkennen en hou haar rustig met een snoepje of haar favoriete voer. Vanzelfsprekend laat je je kat niet buiten, tenzij je haar uitlaat met een kattentuigje. Laat ramen en deuren gesloten en waarschuw het personeel dat je je kamer deelt met je kat.