Ben je met een nieuwe baan begonnen? Of ga je ergens heen waar je je hond niet kan meenemen? Wat de reden ook is, er zal altijd een moment zijn waarop je je hond eens alleen thuis moet laten. Geen enkele hond vindt het echter leuk om alleen te moeten blijven. Gelukkig, ook al zijn honden sociale dieren die de liefde en het gezelschap van mensen en andere viervoeters nodig hebben, kunnen ze zichzelf ook prima vermaken. Met de juiste training en voorbereiding kom je al een heel eind!
Waar komt dit gevoel bij honden vandaan?
Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter al eens alleen thuisblijven en dat vinden ze echt niet gezellig… voor een paar uur is dat in principe geen probleem; ze zullen hun tijd voornamelijk verdrijven met slapen, maar ze moeten het vertrouwen krijgen dat je altijd weer zal terugkomen.Honden zijn dus gelukkig wel te trainen in het alleen blijven. De meeste volwassen honden hebben geleerd ontspannen thuis te blijven als het baasje van huis is.
Tijdens corona een totaal nieuwe manier van leven… ook voor je huisdier
Door de huidige maatregelen brengen mensen verplicht meer tijd thuis door met hun huisdieren. Voor veel honden is dat een groot feest: hoe meer tijd ze met hun baas kunnen doorbrengen, hoe beter. En vergis je niet, onze viervoeters zijn snel gewend geraakt aan ons voortdurende gezelschap.
Deze situatie wordt binnenkort wellicht weer anders naarmate er versoepelingen toegestaan zullen worden. Dan kunnen we weer fulltime naar kantoor en opnieuw activiteiten buitenshuis plannen. Maar dit betekent andermaal een wijziging in de dagelijkse routine van onze huisdieren, want het alleen zijn hebben veel honden inmiddels verleerd. Bovendien zijn de puppy’s die tijdens de coronatijd een nieuwe thuis vonden daarin niet getraind.
Door je hond te leren om alleen thuis te blijven, geef je jezelf gemoedsrust op de momenten dat je weg bent. Investeer in het begin in kleine en geleidelijke stapjes. Zo kun je snel profiteren van een grote vooruitgang die steunt op een solide basis.
Herken de signalen
Soms lijkt het misschien of je hond gewoon ondeugend is geweest terwijl je boodschappen aan het doen was, maar de ravage die je thuis aantreft kan een signaal zijn dat je trouwe viervoeter niet graag alleen thuis zit. De mogelijke signalen zijn onder andere:
- paniekerig blaffen
- huilen
- sloopgedrag
- plotselinge onzindelijkheid
Eerst moet het baasje zelf ontspannen zijn
Hoe geduldig en stapsgewijs je ook traint, als je zelf gespannen bent, zal je hond nooit rustig worden. Het is daarom belangrijk om tijdens het oefenen ook op je eigen houding te letten. Blijf rustig – zowel in gedrag als met je stem – en reageer tijdens de training niet als je hond of pup je ‘roept’.
Trainen om alleen te zijn: het stappenplan
- Geef je hond van jongs af aan een bench zodat hij dit als een vertrouwde omgeving gaat zien.
- Begin met je hond een korte periode alleen te laten, en verleng dat langzamerhand.
- Besteed vlak voordat je weggaat minder aandacht aan de hond, zodat de overgang naar alleen zijn minder groot is.
- Loop eerst een paar keer weg terwijl je hond rustig in zijn mand ligt, zorg dat hij je kan blijven zien maar niet kan volgen. Een hekje kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.
- Oefen daarna met het in een andere kamer of op een andere verdieping zijn, waarbij je dier je niet kan zien.
- Loop na enkele minuten rustig terug, rommel wat in de woonkamer zonder je hond aandacht te geven en ga vervolgens terug naar de andere ruimte. Zo leert hij dat er niets bijzonders gebeurt.
- Gaat dit allemaal goed? Dan kun je trainen met het even van huis weg zijn. Bouw ook de duur van deze periodes langzaam op.
- Neem geen langdurig of emotioneel afscheid van je dier als je weggaat, want ook een tijdelijk afscheid moet de normaalste zaak ter wereld zijn.
- Probeer niet al te voorspelbaar te zijn. Als je elke keer hetzelfde ritueel doorloopt, weet je hond al dat je dadelijk weggaat en wordt hij nerveus.
- Zet de radio of tv zachtjes aan als afleiding voor je hond.
- Kom je thuis en is alles in orde? Reageer op een positieve maar rustige toon en beloon je hond.
Afleiding en vertrouwde omgeving
Wees geduldig en bouw rustig op, het alleen blijven is immers nieuw. Zorg tijdens het oefenen voor wat afleiding met een favoriet speeltje of een lekker bot. Daarnaast kun je met een vertrouwd dekentje extra geborgenheid bieden. Laat je volwassen viervoeter of pup, wanneer deze pas bij jullie is, nooit alleen. De overgang naar een nieuwe omgeving en gezelschap moet eerst verwerkt worden.
Extra ondersteuning
Sommige honden met een gevoelig karakter kunnen wel wat hulp gebruiken bij veranderingen in hun dagelijkse routine. Geef hen daarom tijdig Zylkene en ondersteun hen bij stressvolle situaties. Dit natuurlijk voedingssupplement helpt jouw viervoeter beter omgaan met veranderingen en zorgt voor een rustige aanpassingsperiode. Overleg met je dierenarts hoe je je huisdier best kan helpen.