Je hond en vuurwerk: 6 tips voor een rustig eindejaar | My Happy Pet

Je hond en vuurwerk: 6 tips voor een rustig eindejaar

Kijk jij er al naar uit om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden door samen met familie en vrienden het vuurwerk te bewonderen? Jammer genoeg denkt je hond daar wellicht anders over! Voor de meeste honden is vuurwerk allesbehalve een knalfeest, en dat is lang zo gek niet als je bedenkt dat ze geluiden dubbel zo luid ervaren als wij. Gelukkig kun je als baasje heel wat dingen doen om je hond op zijn gemak te stellen tijdens de jaarlijkse vuurwerkperiode. Enkele handige tips op een rij!

Let op je houding

Je hond stemt zijn gedrag deels af op dat van jou als baasje. Door niet te reageren op de knallen, geef je aan dat er volgens jou geen gevaar dreigt en dat je hond zich dus veilig mag voelen. Verder is het belangrijk om wel aanwezig te zijn voor je hond bij wijze van steun, maar hem niet te troosten. Door jezelf te bukken (en dus kleiner te maken) en je hond overdreven te aaien, te knuffelen en aan te spreken, geef je je hond namelijk de indruk dat jij je ook onrustig voelt door het vuurwerk en voed je zijn gevoel van ongemak.

Zorg voor afleiding

Hou enkele snoepjes en wat favoriete speeltjes van je hond bij de hand. Leid je hond af met de snoepjes en de speeltjes zodra hij tekenen van onrust begint te vertonen. Let er wel op dat je hond slechts matig gealarmeerd is, zodat hij niet de indruk krijgt dat je zijn onrustig gedrag beloont.

Beloon rustig gedrag

Blijft je hond doodkalm bij het vuurwerk? Gebruik de snoepjes en de speeltjes dan om zijn rustig gedrag te belonen.

Creëer een veilige plaats voor je hond tijdens het vuurwerk

Laat het licht aan, zet de radio aan en houd alle ramen en deuren gesloten. Laat je hond niet alleen; zorg indien nodig voor een oppas. Als je hond heel gevoelig is voor de geluiden van vuurwerk, is het aangeraden om hem tijdelijk in een aparte ruimte te zetten waar er weinig – liefst zelfs geen – ramen zijn.

Pas je uitlaatgewoontes aan

Hou er rekening mee dat sommige mensen hun vuurwerk al enkele uren voor middernacht afsteken. Laat je hond dus overdag uit en kies een afgelegen plek uit, waar er minder kans is op vuurwerk. Neem bovendien het zekere voor het onzekere en hou je hond altijd aangelijnd – je weet nooit wanneer er een onverwachte knal door de lucht galmt.

Extra tip: Wandel eventueel samen met een andere hond, die helemaal geen problemen heeft met vuurwerk.

Extra ondersteuning

Verwacht je dat je hond het zelfs met al deze voorzorgsmaatregelen moeilijk zal hebben om rustig te blijven tijdens het vuurwerk? Dan kan Zylkene soelaas bieden. Het zal jouw hond helpen om deze moeilijke periode makkelijker door te komen.