Je hond kan besmet worden met verschillende soorten wormen. In dit artikel vertellen we je meer over spoelwormen, zweepwormen, lintwormen en hart- en longwormen.
Welke soorten wormen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten wormen die bij honden kunnen voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Spoelworm: Deze worm komt erg vaak voor bij honden en leeft in de dunne darm. Bij pups kan een infectie zware gevolgen hebben.
- Zweepworm: Deze worm leeft in de blindedarm en kan diarree en bloedarmoede veroorzaken. Hij wordt voornamelijk gezien in onhygiënische kennels.
- Haakworm: Deze worm leeft in de dunne darm bij honden en kan gewichtsverlies en bloedarmoede veroorzaken.
- Lintwormen: Deze worm leeft in de dunne darm van de hond en kan tot wel enkele meters lang worden. Een hond kan geïnfecteerd worden door het opeten van een vlo, knaagdieren of slachtafval.
- Hartworm: Deze worm nestelt zich in het hart van de hond en kan tot wel 20 centimeter lang worden. Deze worm is zeer gevaarlijk, maar wordt gelukkig niet zo vaak gezien in onze streken. Hij wordt overgedragen door een mug die in warmere, zuidelijke streken voorkomt.
- Longworm: Deze worm nestelt zich in de bloedvaten van de longen van je hond. De gevolgen zijn vergelijkbaar met deze van de hartworm. Honden kunnen besmet worden met longworm door het opeten van besmette slakken of kikkers.
Hoe herken je een wormbesmetting bij honden?
Hoe je een wormenbesmetting herkent, is afhankelijk van het type worm. Als je hond besmet is met lintworm, kun je soms ‘rijstkorreltjes’ terugvinden in de ontlasting. Dit zijn delen van de lintworm die gevuld zijn met eitjes. Dit kan irritatie veroorzaken rond de anus van de hond, waardoor hij gaat ‘sleetje rijden’. Andere wormeieren zijn microscopisch klein en kun je met het blote oog niet zien. Er moet een laboratoriumonderzoek uitgevoerd worden op de mest van je hond om te kunnen zien of je hond besmet is met wormen of niet. Opgelet! Ook als je niets ziet in de ontlasting van je hond, kan hij dus nog steeds met wormen besmet zijn.
Hoe raakt een hond besmet?
Je hond kan op verschillende manieren besmet raken.
- Puppy’s kunnen al vóór de geboorte besmet geraken met spoelwormen en kort na de geboorte kunnen er ook haakwormen worden overgedragen via de melk.
- Besmette dieren verspreiden wormeitjes of larven in de omgeving, die worden ingeslikt als je hond door het gras loopt te snuffelen. Het kan zelfs gebeuren dat er eitjes of larven aan jouw schoenzolen blijven kleven en dat je hond zo zelfs binnenshuis besmet wordt.
- Als honden vlooien, knaagdieren, slakken of slachtafval eten, kunnen ze op die manier ook wormen binnenkrijgen.
- Tot slot is het, schrik niet, zelfs mogelijk voor sommige wormen om door de huid binnen te dringen en zo voor een besmetting te zorgen.
Het gevaar loert dus om de hoek, zorg dat je je hond voldoende beschermt!
Hoe behandel je wormen?
Een goede bescherming kun je bieden door regelmatig preventief te ontwormen. Gebruik hiervoor een goed ontwormingsmiddel. Ook een goede hygiëne is van belang. Wanneer je hond besmet is met wormen, of als je dit vermoedt, kan je dierenarts je helpen met ontwormen.
Wat zijn de gevolgen van wormen?
Spoelwormen zijn vooral gevaarlijk voor puppy’s. Puppy’s die met wormen besmet zijn, kunnen last krijgen van diarree, braken, een doffe vacht, een opgezwollen buikje, gewichtsverlies en/of ademhalingsproblemen. Volwassen honden kunnen vaak besmet zijn met spoelwormen zonder dat ze ziek zijn.
- Bij zweep- en haakwormen worden ook bij volwassen honden problemen gezien: bloedarmoede, diarree, gewichtsverlies.
- Lintwormen kunnen voor een vitaminen- of mineralentekort zorgen. Als er wormsegmentjes worden uitgescheiden, kunnen deze anale jeuk geven en voor de nodige overlast zorgen.
- De long- en hartwormen kunnen erge ademhalingsproblemen en hartstoornissen veroorzaken met mogelijk fatale gevolgen.
Schakel bij het vermoeden van een wormbesmetting altijd een dierenarts in. Die kan helpen bij de behandeling.