Maak hond gelukkig, blij, goed leven

Hoe maak je een hond gelukkig?

Natuurlijk zie je jouw hond graag gelukkig en wil je hem het allerbeste leven bieden. Ontdek hoe je kunt nagaan of je hond goed in zijn vel zit en hoe een goed hondenleven eruitziet.

 

Een gelukkige hond herkennen

Een gelukkige hond:

  • is energiek, passend bij zijn leeftijd, maar niet hyperactief;
  • gaat graag naar buiten en beweegt met plezier;
  • vertoont stabiel gedrag;
  • heeft een normale eetlust en ontlasting;
  • kwispelt breeduit (korte stijve beweginkjes met de staart zijn juist een signaal van angst);
  • zoekt contact met gezinsleden en kruipt niet weg;
  • heeft een glanzende vacht en ogen.

 

Bewegen maar!

Een hond heeft voldoende beweging nodig om vrolijk en gezond te kunnen zijn. Heel belangrijk zijn natuurlijk de dagelijkse uitlaatrondes maar wil je je viervoeter echt gelukkig maken, dan zorg je ook voor andere activiteiten. Hondensporten en -cursussen zijn daar goede voorbeelden van. Jullie avonturen buitenshuis bieden je hond fysieke uitdagingen en contact met soortgenoten.

 

Het betere denkwerk

Naast de fysieke gesteldheid is ook mentale fitheid belangrijk om je hond een goed leven te bieden. Intelligentiespelletjes en mentale trainingen kunnen, net als de fysieke activiteiten, verveling en stress voorkomen.

 

hond gelukkig spelen blij tegen verveling

 

Gezonde voeding = goede brandstof

Kies voor kwalitatieve voeding die afgestemd is op de levensfase van je hond. Een maaltijd met uitgebalanceerde voedingsstoffen helpt je hond zo lang mogelijk fit te blijven. Aanvulling met het supplement Flexadin biedt de gewrichten extra ondersteuning.

 

Help je hond in de strijd tegen parasieten

Teken, vlooien en wormen… Je hond heeft heel wat nare parasieten te bestrijden en daar heeft hij jouw hulp bij nodig. Ze veroorzaken klachten als jeuk, diarree en braken; daar wordt je hond niet bepaald gelukkig van! Bovendien kunnen ze op mens en dier nare ziektes overbrengen. Voor parasieten is de mens namelijk ook een geliefde gastheer. Bescherm je hond daarom met een ontwormingskuur en een middelen teken vlooien en teken.

 

Over routine en afwisseling

Om een hond nieuwsgierig te houden en te blijven prikkelen is het goed om voor afwisseling te zorgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jullie looproutes en het speelgoed waarmee jullie spelen. Maar iets waarin je juist niet moet afwijken zijn de wandel- en voertijden. En ook jouw reactie op zijn gedrag moet consequent zijn. Daarin moet een hond zeker weten wat hij kan verwachten; wanneer doe ik iets goed en wanneer krijg ik mijn eten? Wordt er bijvoorbeeld de ene keer gelachen wanneer hij op de bank springt, maar krijgt hij een volgende keer straf, dat zal je viervoeter onzeker worden en stress ondervinden.

 

Tijd voor ontspanning

Ook je hond heeft voldoende ontspanning nodig om niet overprikkeld te raken. Knuffelen, geaaid of gemasseerd worden; het maakt dat een viervoeter tot rust komt. Ook moet hij voldoende slaap kunnen krijgen. Een eigen plekje waar hij ongestoord kan dutten, zoals een mand of een ruime bench, is dan ook onmisbaar.

 

Aandacht en verzorging

Het mag duidelijk zijn: een gelukkige hond krijg je alleen met de juiste zorg en aandacht. Naast de dagelijks interactie met je viervoeter, is het ook belangrijk de fysieke verzorging van je dier in het oog te houden. Denk daarbij aan zijn vacht, oren, tanden en nagels. Verder houd je de fysieke en mentale toestand van je dier in de gaten. Met zijn lichaam en gedrag vertelt je hond jou of hij blij is.