Hoe vaak je hond uitlaten? Richtlijnen en tips

Zo laat je een hond goed uit

Je hond uitlaten is een dagelijks ritueel, maar hoe vaak moet je een hond uitlaten en hoe lang moet een uitlaatrondje zijn? Tips en richtlijnen voor het wandelen met honden.

 

Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag

Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.

Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen. Grotere honden hebben weliswaar meer aanleg, maar ook kleine hondjes kunnen een maagtorsie krijgen.

 

Voordelen van wandelen

Wandelen heeft voor je hond meerdere voordelen. Natuurlijk is er allereerst de beweging die je viervoeter tijdens de uitlaatrondes krijgt. Daardoor ontwikkelen zijn spieren zich, kan hij zijn energie kwijt en kan hij conditie opbouwen. Maar de uitlaatrondes hebben nog meer functies:

•           Voldoen aan natuurlijke behoeftes als snuffelen

•           Contact met soortgenootjes

•           Ontspanning 

•           Tegengaan van verveling

•           Binding met de baas

•           Slijten van de hondennagels

 

Dit zijn goede uitlaatrondes

Wil je dat je hond alle voordelen uit het wandelen kan halen, wissel dan verschillende routes af. Steeds hetzelfde rondje gaat vervelen. Verder is het belangrijk dat je hond de tijd krijgt om te ontdekken en dat jullie zowel harde als zachte ondergronden bewandelen. Neem tijdens het uitlaten ook eens een heuveltje mee en zorg dat je hond de kans krijgt flink te rennen en te spelen. 

Voor de binding en socialisatie is het belangrijk dat je bij het uitlaten je aandacht bij je hond houdt en de rust bewaart. Wandelen terwijl je zelf gehaast bent of alleen maar op je mobieltje kijkt, levert dus geen goede uitlaatrondes op.

 

Loslopen

Tijdens het uitlaten loslopen, is voor de meeste honden een feest. Een voorwaarde is wel dat je viervoeter goed naar je luistert, positief op soortgenoten reageert en dat dit ook toegestaan is in jullie uitlaatgebied. Dit kun je natuurlijk vooraf uitzoeken. Bovendien zijn er zowel in Nederland als in België veel leuke losloopgebieden te vinden. Dit zijn dikwijls omheinde stukken natuur die het loslopen veiliger maken. Daarnaast bestaan er ook fijne hondenstrandjes waar je viervoeter zich het hele jaar door kan uitleven.

Naar de leukste hondenstranden van België

 

Hoe lang mag je met een puppy wandelen?

Alhoewel een puppy vaker naar buiten moet in verband met zindelijkheidstraining, mogen zijn uitlaatrondjes nog niet te lang zijn. Zijn skelet is namelijk nog volop in ontwikkeling, te veel beweging kan daardoor gewrichtsproblemen zoals artrose opleveren voor een pup in de groei. 

Richtlijn: leeftijd van een puppy in aantal weken = het aantal minuten per wandeling.

Is je pup dus tien weken dan mag hij tien minuten per keer buiten wandelen.

 

Extra tips:

  • Voor de zindelijkheidstraining laat je je pup na iedere maaltijd en slaapbeurt uit;
  • Merk je dat hij bij een volgende ronde niet enthousiast meegaat? Kort de rondjes dan in;
  • Wandel in een rechte lijn en laat je kleintje nooit loslopen;
  • Loop over vlakke ondergronden;
  • Socialisatie is een belangrijk onderdeel maar pas op bij het spelen met volwassen honden; die spelen vaak te ruw voor een pup.

 

hond uitlaten wandelen lopen

 

Wandelen tijdens zomerhitte

Als tijdens het zomerseizoen de temperaturen stijgen, vraagt dat om een aangepast uitlaatrooster. Anders loop je het risico dat je hond oververhit raakt. Houd als richtlijn aan dat je vanaf 20°C kortere wandelingen maakt en je hond helpt om af te koelen, bijvoorbeeld door hem te laten zwemmen. ’s Morgens vroeg kun je een langere uitlaatronde doen, de lucht is dan nog voldoende koel.

 

Als het wandelen lastiger wordt…

Seniorenhonden worden vaak wat minder fit waardoor ze minder snel en minder lang kunnen lopen. Voor zulke viervoeters is het beter als je wat kortere rondes maakt, maar dit wel vaker doet dan je voorheen gewend was. Op die manier geef je ook oudere honden nog voldoende beweging.

Merk je dat je hond stijf is bij het opstaan en zijn stappen steeds voorzichtiger zet? Dit kunnen symptomen van artrose zijn. Maak een afspraak bij de dierenarts om je hond te laten onderzoeken.

 

Houd je hond langer soepel met Flexadin

De smakelijke kauwbrokjes van Flexadin ziet je hond als een dagelijkse snack, maar ze bieden vooral waardevolle voedingssupplementen. Deze supplementen ondersteunen de gewrichten van je hond – ook wanneer ze door ouderdom of een gewrichtsaandoening versleten zijn.

Houd je hond langer soepel