Wist je dat er drie soorten naaktkatten zijn? De sphynx, donskoy en peterbald zijn echte hartendieven die graag in de belangstelling staan, en bijzonder populair bij heel wat kattenliefhebbers. Wie allergisch voor katten is en toch graag een kat wil houden, kiest logischerwijs ook vaak voor een naaktkat. Meer weten over over dit speciale kattenras? Je leest het hier!
Het karakter van de naaktkat
Wil je een kat die aan volgende criteria beantwoordt?
- intelligent
- nieuwsgierig
- bijzonder aanhankelijk
- een echt familiedier
Dan is een naaktkat voor jou het geknipte huisdier! Wees je er wel van bewust dat naaktkatten niet graag alleen zijn. De meesten hebben het er zelfs ronduit moeilijk mee. Ben je overdag meestal niet thuis? Dan is het aangeraden om nog een tweede kat in huis te nemen, zodat je naaktkat het nooit zonder gezelschap hoeft te stellen. Merk je dat je kat je zelfs dan wel heel erg mist? Dan biedt Zylkene soelaas.
Een naaktkat is niet helemaal naakt
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn naaktkatten eigenlijk niet helemaal naakt. Op hun huid hebben ze een bijna onzichtbaar laagje dons, een beetje zoals perziken. Maar dat betekent niet dat hun vacht geen verzorging nodig heeft. Integendeel, een naaktkat moet je regelmatig wassen om talg op haar huid te verwijderen. Niet dat ze daar zelf last van heeft, maar je kleding en meubilair op termijn wel.
Tips voor de verzorging van je sphynx
En er gaat nog meer gepaard met de verzorging van je naaktkat. Omdat ze nagenoeg geen vacht heeft, krijgt ze het snel koud. Sommige mensen lossen dat op door hun naaktkatten kleertjes aan te doen, maar uiteraard vinden niet alle katten dat even fijn. Met hier en daar een dekentje in huis hou je je sphynx gelukkig evengoed warm.
Opgelet: naaktkatten verbranden snel in de zon. Smeer je sphynx tijdens de zomer goed in met zonnebrandcrème voor katten – de oortjes niet vergeten – vooraleer je hem buitenlaat.
Een naaktkat kopen?
Een naaktkat kom je niet gauw tegen in het asiel, al kan even aankloppen bij een erkend dierenasiel natuurlijk nooit kwaad. Is er bij jou in de buurt geen naaktkat op zoek naar een gouden mandje? Ga langs bij een erkende fokker, en vergeet niet dat iedereen (ook particulieren) in België verplicht is om een kat te laten steriliseren, chippen en registeren voor ze mag worden verkocht of weggegeven. In Nederland is dat voorlopig nog niet het geval.