Alleen zijn is voor katten meestal geen probleem, maar na de lockdown waarin het baasje continu thuis was, bestaat de kans dat ze zich opnieuw moeten aanpassen. Oefen alvast stapsgewijs zodat je kat weer leert om alleen thuis te zijn.
Katten kunnen toch prima alleen zijn?
Veel katten kan je alleen thuis laten zonder problemen. De dieren staan dan ook bekend om hun zelfstandigheid. Maar je kat is van nature ook een gewoontedier dat nieuwe situaties spannend vindt. Sterker nog: een plotselinge wijziging in het dagritme kan je kat van slag brengen.
Als je kat normaal gesproken gewend is om regelmatig alleen thuis te zijn, heeft ze door de coronamaatregelen haar baasje nu continu om zich heen. Misschien was dat in het begin wat gek voor je huistijger, maar inmiddels voelt die zich er volledig comfortabel bij.
Kan jouw kat opnieuw zonder jou thuis blijven?
Let goed op de signalen van eenzaamheid bij katten:
- Binnenshuis loopt je kat je overal achterna;
- Overmatig miauwen wanneer je wegloopt;
- Plotse onzindelijkheid als je even weg bent geweest;
- Sloopgedrag als je kat alleen is;
- Extreem aanhankelijk zodra jij weer in de kamer ben of thuiskomt.
Doe eerst de ‘Hoe-leuk-is-het-hier-voor-de-kat?’ check
Voordat jullie starten met het oefenen in het alleen blijven, kijk je eerst kritisch naar de kamers waarin je kat mag komen. Een fijne leefomgeving maakt het voor haar natuurlijk een stuk makkelijker om weer alleen in huis te zijn. Een korte checklist:
- Zijn er verschillende fijne schuil- en slaapplekjes?
- Heeft mijn kat een goede krabpaal
- Ligt er in iedere kamer leuk en afwisselend kattenspeelgoed?
- Zijn de kattenbak en drinkbak makkelijk bereikbaar?
Je vindt het waarschijnlijk best spannend om je kat weer alleen te laten. En ondanks dat ze misschien stoïcijns kan overkomen, heeft je kat je zenuwen al lang opgemerkt. Een nerveuze eigenaar zorgt voor een gespannen omgeving. Train je huistijger dus alleen wanneer je zelf ontspannen bent.
Stapsgewijs oefenen
Bouw het alleen thuis zijn langzaam op. Het is belangrijk om niet meteen het huis te verlaten, maar laat je kat eerst wennen aan het in een kamer zijn zonder jou:
- Loop weg terwijl je kat rustig in de woonkamer ligt. Het is belangrijk dat je daarvoor al met iets anders dan je huistijger bezig was, zodat voor haar de aandacht niet opeens wegvalt.
- Ga naar een andere kamer waar je nog wel zichtbaar bent en reageer niet op eventuele miauwgeluiden of als ze je achterna loopt.
- Loop terug naar de woonkamer, pak daar een klein klusje op en ga vervolgens weer weg.
- Gaat dit een paar keer goed? Ga dan naar een andere verdieping of ruimte waar je kat je juist niet kan zien en bouw de duur van je afwezigheid langzaam op.
- Geeft je kat geen signalen meer als je in een andere ruimte bent? Probeer dan eens om het huis uit te gaan. Start met enkele minuten en bouw ook dit langzaam op. Sta niet lang stil bij je vertrek; je dier moet leren dat dit vanaf nu weer normaal is.
Extra tip: Sommige katten vinden het fijn om afleiding van geluid te hebben. Kijk eens of het je dier helpt als de tv of radio aanstaat terwijl je weg bent.
Bijkomende hulp
Veranderingen in huis kunnen stressvolle situaties opleveren waarbij sommige katten best wat hulp kunnen gebruiken. De verdamper ZenSylk en het natuurlijk supplement Zylkene kunnen je kat helpen zich toch comfortabel te voelen tijdens de overgangsperiode naar een nieuwe situatie. Overleg met je dierenarts hoe je je huisdier best kan helpen.