Kat binnen bezig houden en trainen

Quarantraining kat

Vergeet in deze coronatijden niet om je kat ook binnenshuis lekker bezig te houden. Gebruik deze periode om je dier nieuwe dingen aan te leren. Leuke bezigheidstherapie voor jezelf en ook je kat zal je dankbaar zijn. Want met zowel mentale als fysieke uitdagingen help je je kat stressvrij een lockdown door. Ontdek hier enkele leuke tips!

 

Tip 1: Zoektocht

Eenvoudig en erg leuk, zowel voor je kat als voor jezelf: uitdagingen met eten als beloning. Je kat vindt het niet erg om te moeten werken voor eten. Sterker nog: daarmee voldoe je juist aan één van zijn natuurlijke behoeftes. Het speuren en jagen zit namelijk nog steeds in het DNA van onze huistijgers. Verdeel het kattenvoer bijvoorbeeld over meerdere wc-rolletjes, een ijsblokjesbakje of smeer natvoer in een cupcake-bakvorm.

 

Tip 2: De hersenkrakers

Wat??? Denksport voor een kat? Jazeker! Katten zijn intelligente dieren en worden graag mentaal uitgedaagd. Ook bij deze quarantraining kun je als eigenaar creatief aan de slag. Laat je dier naar zijn felbegeerde snoepjes peuteren in een eierdoos, onder plastic bekertjes of in een petflesje. Wissel regelmatig af met verschillende constructies om het denkspel uitdagend te houden.

 

Tip 3: Vangen maar!

Wist je dat je ook binnenshuis de spieren van je kat extra kan trainen door beweging? Niet enkel goed voor de conditie, maar ook een leuke bezigheid tijdens de lockdown. Maak een kattenspeeltje dat je huistijger triggert om iets achterna te zitten. Snij bijvoorbeeld grote gaten in het deksel van een schoenendoos waarin je een balletje of propje legt. Door de doos wat te bewegen merkt je kat zijn ‘prooi’ direct op. Maar ook een hengel met een schoenveter of een klein kattenspeeltje eraan werkt prima. Dans er mee door de kamer en zowel kat als eigenaar krijgen een extra portie beweging.

 

Laat kat ook binnen spelen: toiletrol

 

Cooling down na de quarantraining

Mentale en fysieke activiteiten zijn heel belangrijk voor je kat, maar zorg ook voor voldoende rust. Niet voor niets staan katten bekend als ‘schone slapers’. Ze hebben dagelijks minimaal zestien uur slaap nodig en sommige huistijgers dutten zelfs twintig uur. Creëer daarom verschillende rust- en verstopplekjes in huis waar je kat zich veilig voelt. Maak bijvoorbeeld gebruik van mandjes, krabpalen en kartonnen dozen met dekentjes erin.

Voorkeurslocaties

Hou er bij de schuilplekjes rekening mee dat katten zich het veiligst voelt wanneer ze:

 • hoog zitten en overzicht hebben;
 • ‘rugdekking’ van een muur krijgen;
 • geen lawaai of ander soort drukte bij de schuilplaats hebben;
 • een donker en beschut holletje hebben;
 • gemakkelijk in, maar zeker ook weer uit de schuilplaats kunnen komen.

 

Extra hulp tijdens coronatijd

De coronatijd kan stresserende situaties voor ons opleveren. En spanningen bij jou merkt je kat direct op doordat jij je ongemerkt anders gedraagt. Plots kan de vertrouwde huiskamer daardoor een spannende plek voor je huistijger worden. Maar met de Zensylk verdamper geef je feromonen af in de kamer. Deze stoffen maakt je kat van nature zelf aan en vertellen haar dat het daar ok is, dat ze zich kan ontspannen.

 

Hou de gewrichten van je kat soepel

Voldoende beweging heeft voor je kat allerlei gezondheidsvoordelen. Daarom is het zo belangrijk dat het bewegingsapparaat zo optimaal mogelijk blijft functioneren. En jij als baasje kan je dier daarbij helpen door de gewrichten te ondersteunen. Dit doe je eenvoudig met de smakelijke kauwbrokjes van Flexadin. Eenmaal daags een brokje is al genoeg om de soepelheid van je kat te bevorderen.

Producten

 • Opvoeding en gedrag

  ZenSylk

  Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...
 • Soepel bewegen

  Flexadin voor katten

  Artrose komt zeer vaak voor …. Artrose is slijtage van één of meerdere gewrichten. Deze slijtage kan niet gestopt...