Stress bij katten is iets waar veel eigenaren mee te maken krijgen. Katten zijn namelijk bijzonder gevoelige dieren, die al bij de kleinste verandering gespannen kunnen raken. Trillen en in huis plassen zijn twee symptomen, maar er zijn meer signalen die je kat bij stress kan vertonen.
Dit veroorzaakt stress bij katten
Veel katten raken gestrest bij veranderingen in hun dagelijks leven. Natuurlijk is iedere kat weer anders, maar deze situaties zijn voor de meeste katten behoorlijk stresserend:
- gezinsuitbreiding;
- verhuizing;
- nieuw huisdier;
- vervoerd worden;
- bezoek dierenarts;
- drukte en lawaai;
- ontbreken van structuur in voedertijden;
- ergens anders verblijven of plots veel meer alleen zijn;
- nieuwe inrichting huis, andere meubels, nieuwe kattenbak of kattenbakvulling.
Katten reageren ook op gemoedstoestand eigenaar
Het mag duidelijk zijn: katten houden niet zo van veranderingen. En dat geldt ook voor het gedrag van hun eigenaar. Is het je al eens opgevallen dat je kat feller reageert of zich juist verstopt zodra je zelf erg gespannen bent? Jouw zenuwen zijn dan overgeslagen op je huistijger. Waarschijnlijk omdat je in je onrust ook anders op hem reageert.
Hoe weet ik dat mijn kat gestrest is?
Door goed op zijn gedrag te letten kun je stress bij je kat herkennen. Leer kattengedrag juist te interpreteren om spanningen te herkennen:
- onzindelijkheid;
- trillen;
- overdreven vaak krabben terwijl hij geen vlooien heeft;
- rommelige vacht;
- zich zoveel mogelijk terugtrekken;
- verminderde eetlust;
- schichtig om zich heen kijken;
- snel schrikken;
- veel minder benaderbaar, sneller blazen en uithalen naar de eigenaar;
- niet diep kunnen slapen, oogjes half ogen, hyperalert zijn.
Sommigen van deze symptomen kunnen er ook op wijzen dat je kat pijn heeft, angstig is of zich verveelt. Als je dier te weinig te doen heeft kan dit namelijk ook stress veroorzaken.
Gedragsprobleem of …?
Het gedrag van een gestreste kat wordt helaas al snel als gedragsprobleem bestempeld. Gedragsproblemen bij katten komen zeker voor en zijn goed aan te pakken. Maar ga altijd eerst na waarom je kat dit gedrag vertoont en of het een teken van stress kan zijn. Onthoud bovendien dat straffen geen zin heeft; dit werkt juist averechts.
Als je kat continu zenuwachtig is
Onzekerheid en spanningen zorgen ervoor dat je kat zich niet gelukkig voelt. Sterker nog, stress kan bij een kat zelfs voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Doordat hij zich mogelijk steeds verder terugtrekt, ontstaat er een tekort aan beweging met overgewicht als gevolg. Terwijl een verminderde eetlust juist weer voor vermagering en een tekort aan voedingsstoffen kan zorgen, met alle gevolgen van dien. Onderschat stress bij katten daarom nooit.
Zorg dat je kat zich weer veilig voelt en ontspant
Hoe zorg je ervoor dat je kat weer gelukkig wordt? Zorg voor voldoende structuur, rust in huis, plekjes waar je kat ongestoord kan slapen en geef je dier aandacht als hij daar behoefte aan heeft. Want continu rond je kat hangen kan juist tot stress leiden. Achterhaal waarom je dier zich gespannen voelt en neem de oorzaak weg.
Beweging en kattenspelletjes
Spelen en bewegen is voor katten heel belangrijk om zowel mentaal als fysiek in vorm te blijven. Er zijn volop kattenspelletjes te bedenken waarmee je jouw dier afleiding en vermaak kunt bieden. Bovendien werkt dit ook preventief tegen stress. Maar, voordat je overenthousiast aan de slag gaat: Ook hierbij geldt dat je de grenzen van je kat moet respecteren om blessures en ander leed te voorkomen. Pas de kattenspelletjes daarom aan op wat je dier fysiek aankan.
Extra hulp voor zeer stresserende situaties
Soms is een situatie of gebeurtenis te spannend voor een kat. Dan merk je dat hij ondanks alle aanpassingen van de eigenaar doodongelukkig is. Dit overkomt sommige katten bijvoorbeeld bij oud en nieuw of wanneer er een opeenstapeling is van stresserende situaties. Zoek in zo’n geval samen met je dierenarts of een gedragstherapeut naar een gepaste oplossing om je kat weer gelukkig te maken.