Gezondheid katten: tips om je kat langer gezond te houden

Gezondheidstips voor katten

Het is belangrijk dat je kat gezond blijft. Alhoewel erfelijkheid en gedrag natuurlijk ook invloed hebben, kun je als katteneigenaar veel doen om je dier fysiek en mentaal fit te houden. Maak de kans op ziekte en aandoeningen kleiner met een gezonde levensstijl voor katten.

 

Gezondheid katten: invloed levensstijl

Katten die een ongezonde levensstijl hebben, krijgen vaker te maken met gezondheidsklachten. Ze zijn minder bestand tegen ziektes en lopen meer risico op aandoeningen als artrose. Maar hoe ziet een verantwoord kattenleven eruit? De beste tips op een rij:

  • Volop beweging;
  • Kwalitatieve voeding in de juiste hoeveelheden;
  • Gebitsverzorging;
  • Vachtverzorging;
  • Reiniging van ogen en oren;
  • Preventieve bescherming tegen parasieten;
  • Nagelverzorging;
  • Ontspanning;
  • Jaarlijkse controle dierenarts.

 

Extra beweging, ook voor buitenkatten

Katten kunnen heerlijk languit liggen, ze zijn meesters in het relaxen. Maar beweging is wel heel belangrijk om ze fit te houden. Bovendien biedt fysieke activiteit je kat afleiding. Extra beweging in huis is daarom een goed idee, ook voor buitenkatten. Met een goede krabpaal en leuk kattenspeelgoed maak je al vliegende start!

 

Weet wat hij eet

Ga na of je kat wel kwalitatieve voeding krijgt. Zo weet je zeker dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij twijfel overleg je met je dierenarts, hij/zij kan de beste inschatting maken. Om overgewicht te voorkomen, is het belangrijk de juiste porties te geven; informatie hierover vind je op de verpakking. Pas daarnaast op met de hoeveelheid snacks die je geeft.

 

Ondersteuning van supplementen

Supplementen kunnen de gezondheid van je kat ondersteunen. Hun werking kan algemeen zijn, bijvoorbeeld voor een hogere weerstand. Bij specifieke ziektes of aandoeningen kan een supplement onderdeel van de behandeling zijn. Overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je de supplementen geeft.

 

Gezond kattengebit

Poets de tanden en kiezen van je kat om zijn gebit gezond en sterk te houden. Daarmee verwijder je tandplak dat zich om kan zetten in tandsteen. Voor het tandenpoetsen gebruik je een speciale tandpasta en borstel. Daarnaast is het goed om voor extra ‘kauwmomenten’ te zorgen met droogvoer, snacks en kattenspeeltjes. De schurende werking reinigt het kattengebit ook een beetje.

 

Stralende kattenvacht

Geen wonder dat katten zoveel tijd aan hun vachtverzorging besteden. De haren beschermen hen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Een gezonde kat heeft een glanzende, aansluitende vacht. Toch lukt het je dier niet helemaal zelf om zijn vacht in goede conditie te houden. Daar heeft hij jouw hulp bij nodig. Kam of borstel hem daarom regelmatig, tijdens de rui wat vaker dan normaal.

 

gezonde kattenvacht

 

Horen, zien en…

“We kunnen er wel voor zorgen dat katten beter horen, maar of ze dan ook gaan luisteren…” Zijn oren en ogen gebruikt je kat onder meer voor de oriëntatie. Het zijn dan ook belangrijke zintuigen waar goed voor gezorgd moet worden. Reinig de oren regelmatig met een mild reinigingsmiddel, dat kan oorproblemen helpen voorkomen. Daarnaast is het verstandig om de ooghoeken van je kat af en toe te reinigen met een schone, zachte doek en lauwwarm water.

 

Weg met parasieten

Parasieten kan je kat helaas zijn hele leven tegenkomen. Dit geldt overigens ook voor binnenkatten. Hun eigenaar kan eitjes en larven ongemerkt via schoenen of handen binnen brengen. Om je huistijger gezond te houden, bescherm je hem preventief tegen wormen,  vlooien en teken. Die ongewenste gasten veroorzaken namelijk vervelende klachten en kunnen ziekteverwekkers overdragen.

 

Nagelverzorging

Kattennagels, ze zijn beroemd én berucht. Goed verzorgde nagels kunnen vlijmscherp zijn. En dat is maar goed ook; het is het belangrijkste verdedigingsmechanisme van katten. Houd daarom in de gaten of ze in goede conditie en van de goede lengte zijn. Want te lange kattennagels kunnen voor wonden, pijnlijke infecties en verminderde mobiliteit zorgen. Knip ze daarom op tijd of laat dit door een dierenartsassistent of bij een trimsalon doen.

 

Ontspanning

Katten kunnen niet zonder ontspanning en rust. Krijgt je dier dit onvoldoende, dan ervaart hij verveling en stress. En dat is ook niet goed voor zijn gezondheid. Voldoende rustplekjes en schuilplaatsen in huis geven je kat een veiliger gevoel. Daarnaast heeft hij dagelijkse aandacht en structuur nodig. Zo wordt het rustig in zijn kop. Blijft je kat gestrest, bekijk dan met je dierenarts hoe je hem meer ontspanning kunt geven.

 

Jaarlijkse gezondheidscheck door dierenarts

Ook als je kat geen gezondheidsklachten lijkt te hebben, is het goed om de dierenarts een jaarlijkse controle te laten doen. Daarbij loopt hij een aantal zaken na. Denk aan het hart, de longen en de gewrichten. Hierdoor kunnen jullie eventuele gezondheidsproblemen al vroeg opsporen. De jaarlijkse check kun je combineren met een vaccinatie- afspraak.