Waarom katten met artrose voldoende moeten bewegen | My Happy Pet

Waarom katten met artrose voldoende moeten bewegen

Is bij jouw kat artrose vastgesteld? Dan is het belangrijk dat ze blijft bewegen. Dat zal niet gemakkelijk zijn: artrose veroorzaakt pijnlijke gewrichten, waardoor je kat zo weinig mogelijk zal bewegen om pijn te vermijden. Maar zo kom je natuurlijk in een vicieuze cirkel terecht.
Ook overgewicht heeft een negatieve impact op de gewrichten, waardoor artrose erger kan worden.

Katten met artrose

Het lijkt misschien ondenkbaar dat katten pijnlijke gewrichten kunnen krijgen, maar toch gebeurt het. Zeker op oudere leeftijd kunnen katten last van krijgen van artrose. Het beïnvloedt de beweeglijkheid van de gewrichten, verstoort het evenwichtsgevoel, veroorzaakt zwelling en pijn en maakt dat katten minder lenig worden. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je kat toch voldoende blijft bewegen.

Je kat aanzetten tot beweging

Katten die pijn hebben, zullen minder geneigd zijn om te bewegen. Toch kun je je kat tot beweging aanzetten, door middel van een aantal eenvoudige trucjes:

  • Maak gebruik van voederballetjes. Hierin kun je brokjes steken, zodat er altijd eentje valt wanneer de bal rolt. Let er bij voedingsspeeltjes wel op dat je je kat exact haar dagelijkse portie brokjes geeft en niets extra want dat is dan weer nefast voor het gewicht. 
  • Verspreid voerbakjes in huis, zodat je kat haar voeding moet gaan zoeken.
  • Schijn met een lichtje op de muur, zodat je kat heen en weer beweegt.
  • Verstop speeltjes zodat ze moet gaan ‘jagen’.

Zorg er bij al deze spelletjes voor dat je dier niet (te hoog) moet springen en geen snelle wendingen moet maken. Dat is namelijk niet goed voor de gewrichten.

Gewrichten ondersteunen

Er zijn gelukkig nog meer maatregelen die je kunt nemen. Je kunt bijvoorbeeld de gewrichten van je kat ondersteunen met Flexadin. Dit voedingssupplement heeft gunstige effecten op de gewrichten.

Als je vermoedt dat je kat last heeft van pijnlijke gewrichten, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts. Hij zal de juiste diagnose stellen en de meest geschikte behandeling bepalen.