Beweging kat, tips voor extra bewegen

Zo komt je kat in beweging

Voldoende beweging is voor een kat ontzettend belangrijk. Bewegen helpt hem om zijn spieren en botten sterk te houden, lenig te blijven en zich gelukkig te voelen. Maar hoe geef je een kat meer beweging en houd je hem soepel?

 

Een kat moet in beweging blijven

Springen, jagen, klimmen… Is het je al eens opgevallen hoe soepel een kat in zijn beweging is? Zijn sterke botten, spieren en soepele gewrichten maken dit mogelijk. Maar onze huistijgers kunnen ook bijzonder lui zijn. Daar is op zich niets mis mee, maar beweegt een kat te weinig dan is dat schadelijk voor zijn gezondheid.

 

Wat gebeurt er bij onvoldoende beweging?

Het kattenlijf verslapt, waardoor er allerlei spier- en gewrichtsklachten kunnen ontstaan. Daarnaast heeft een kat die te weinig beweging krijgt een verhoogd risico op overgewicht; inactiviteit vertraagt de stofwisseling. Maar ook iets simpels als zijn vachtje wassen, kan lastig voor je huistijger worden als hij minder soepel is.

Daarnaast heeft de mentale gezondheid van een dier te lijden onder inactiviteit. Je kat wordt er dus niet gelukkiger op als hij te weinig beweegt.

 

Binnenkat versus buitenkat

In zijn territorium buiten wordt een kat extra gemotiveerd om te bewegen. Daar is immers van alles te ontdekken, te controleren en te bejagen. Beweging kan daarom een extra aandachtspuntje voor binnenkatten zijn. Maar vergis je niet, ook katten die wel buiten komen kunnen wel wat extra actie binnenshuis gebruiken. Want voelt een kat zich niet meer fit, dan zal hij ook buiten zo weinig mogelijk uitvoeren.

 

Uitgebreide krabpaal om je kat meer beweging te geven

Een krabpaal kan voor je kat veel meer functies hebben dan alleen het afslijten van zijn nageltjes. Een uitgebreid kattenmeubelstuk zal je dier namelijk ook gebruiken om zijn spieren te trainen en te stretchen. Kortom; het ideale hulpmiddel om je dier meer beweging te geven. Zorg dat de stam hoog genoeg is zodat je huistijger zich er helemaal tegen kan strekken. Voor een volwassen kat van gemiddelde grootte, heb je een stam van minimaal 80 cm nodig. Met plateaus op verschillende hoogtes zal hij bovendien eerder geneigd zijn tot klimmen.

kat beweging krabpaal

Extra tips kat meer te laten bewegen

  • Leg in iedere kamer waar je kat komt speelgoed neer;
  • Zorg voor extra klimmogelijkheden en maak voor je kat verschillende uitkijkpunten;
  • Daag je kat uit om te spelen;
  • Plan iedere dag vaste speelmomenten in;
  • Sommige katten komen in beweging door waterfonteintjes en druppelende kranen;
  • Laat je kat bewegen om aan zijn voeding te komen: laat een spoor brokjes achter of gebruik een voerbal.

 

Extra bewegen rustig opbouwen

Bouw de extra beweging rustig op voor je kat. Veeleisende pogingen zouden hem  juist demotiveren of blessures kunnen veroorzaken. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar de algehele gezondheid en bouw van je huistijger. Die bepalen namelijk zijn fysieke grenzen. Dwing je kat niet als hij een spel niet leuk vindt. Probeer verschillende dingen uit om te ontdekken waarmee je je huistijger in beweging krijgt.

 

Houd de gewrichten van je kat soepel

Voldoende beweging heeft voor je kat allerlei gezondheidsvoordelen. Daarom is het zo belangrijk dat zijn bewegingsapparaat zo optimaal mogelijk blijft functioneren. En jij als baasje kunt je dier daarbij helpen door zijn gewrichten te ondersteunen. Dit doe je eenvoudig met de smakelijke kauwbrokjes van Flexadin. Eenmaal daags een brokje is al genoeg om de soepelheid van je kat te bevorderen.

 

Aanpassingen om ook oude kat te laten bewegen

Oudere katten bewegen doorgaans wat minder dan hun jongere soortgenootjes. Toch is het juist voor hun botten en spieren belangrijk dat ze zo lang mogelijk actief blijven. Kijk naar hoe jouw senior nog kan spelen. Misschien moeten de vaste speelmomenten bijvoorbeeld wat ingekort worden. Bij de krabpaal zorg je voor meer en lagere opstapjes en de plateaus plaats je wat dichter bij elkaar.

 

Als kat niet meer zo soepel opstaat…

Soms valt het op dat een kat ondanks alle beweging toch minder soepel wordt. Is hij bijvoorbeeld een beetje stram of zie je dat je dier moeilijk loopt? Dit kunnen symptomen zijn van een spier – of gewrichtsaandoening als artrose. Neem contact met je dierenarts op als je kat problemen met beweging heeft.