Waarom is het belangrijk dat je hond blijft bewegen?

Voldoende beweging helpt je hond om gewrichtsproblemen als artrose te voorkomen, maar hoeveel moet je viervoeter eigenlijk bewegen? En hoe lang mag een puppy wandelen? Ook als artrose eenmaal bij je hond is vastgesteld blijft beweging belangrijk, wel in aangepaste vorm. Wij helpen je op weg met richtlijnen en tips om je hond fit en gezond te houden.

Waarom is beweging belangrijk voor de hond?

Iedere hond heeft beweging nodig om zijn spieren en botten te ontwikkelen en te onderhouden. Door een sterker gestel belast hij zijn gewrichten immers minder. Bovendien houdt de beweging je hond fit en geeft het hem minder kans op overgewicht. Mentaal heeft beweging ook voordelen voor je viervoeter; het helpt verveling en stress tegen te gaan en jullie band wordt versterkt wanneer jullie er regelmatig samen op uit gaan.

Artrose bij puppy’s voorkomen met kleine wandelingen

Een puppy lijkt soms tomeloze energie te hebben, maar let op! Je kleine deugniet heeft een nog onvolgroeid skelet met spieren die nog lang niet de volwassen sterkte hebben. Overbelasting kan al op jonge leeftijd gewrichtsproblemen veroorzaken. Een keertje ravotten is geen probleem maar doe het wel rustig aan en maak jullie wandelingen niet te lang.

Een goede richtlijn om de duur van jullie wandeling te bepalen: leeftijd in aantal weken = aantal minuten per wandeling.

Dus is je pup 10 weken oud, dan mogen jullie iedere wandeling 10 minuten lopen. Merk je dat je pup tijdens het uitlaten toch moe wordt? Kort de tijd dan alsnog in. Maak minimaal vier rondjes per dag en laat je puppy iedere keer na het spelen, eten en slapen ook even naar buiten voor de zindelijkheidstraining.

Hoe vaak moet een volwassen hond bewegen?

Hoe lang een volwassen hond wil en moet bewegen is afhankelijk van zijn leeftijd, ras en gezondheid. Belangrijk is dat je hond zijn energie kwijt kan maar dat hij bij een volgende wandeling wel gemakkelijk opstaat en graag met je meegaat.

Laat je hond tenminste drie à vier keer per dag uit, waarbij minimaal één lange ronde moet zitten. Naast het lopen is het belangrijk dat je viervoeter ook kan ontspannen door vrijuit te rennen, te snuffelen en te spelen met soortgenootjes. Sport & spel is een goede manier om je volwassen hond zowel fysiek als mentaal uit te dagen.

Sport & spel: extra uitdaging en beweging hond

Sport & spel is een leuke manier om je hond extra te laten bewegen en uit te dagen. Misschien is je hond een echte waterrat en kan hij zijn energie kwijt in het zwemmen, of wordt hij erg enthousiast van flybal en dogfrisbee… De sporten waarbij jullie samenwerken hebben als extra voordeel dat ze zorgen voor een nog hechtere band tussen jullie twee. Probeer verschillende dingen uit en ontdek waar je hond het meest van geniet.

Als je oude hond trager wordt

Blijf ook met je oudere hond zoveel mogelijk bewegen, dat houdt hem langer fit. Laat je senior wel zelf het tempo bepalen en jaag hem niet op als hij langzamer loopt dan voorheen. Ga liever wat vaker uit wandelen en maak dan wat kortere rondjes.

Staat je hond stroever op en gaat het lopen niet meer zo soepel? Ga dan voor de zekerheid naar de dierenarts, mogelijk heeft je viervoeter last van artrose.

Hoe laat je een hond met artrose bewegen?

Voor een hond met artrose kan het bewegen lastig zijn, terwijl juist bij dit ziektebeeld het blijven bewegen enorm belangrijk is. Ondersteun je hond daarom met Flexadin Advanced; een smakelijk kauwbrokje, dat de beweeglijkheid van gewrichten verhoogd. Daarnaast stel je samen met de dierenarts of dierenfysiotherapeut een aangepast bewegingsschema op.

Piekbelasting door lange wandelingen en rennen moet je zien te voorkomen, net als snelle wendingen en draaibewegingen. Laat je hond vaker uit maar maak dan een kortere ronde en houd hem rechtlijnig.