Ontworming is belangrijk voor zowel de gezondheid van je hond als die van jezelf. Je begint al met het ontwormen van honden als ze nog een puppy zijn en herhaalt de kuur regelmatig tijdens het volwassen leven van je hond.
Waarom hond ontwormen?
Een besmetting met wormen is snel gebeurd. Een hond kan zowel binnen- als buitenshuis besmet worden. Wormeitjes of larven komen terecht in de omgeving via uitwerpselen van andere besmette dieren. Jouw hond kan deze eitjes of larven per ongeluk inslikken, bijvoorbeeld als hij rondsnuffelt in gras, of er kunnen eitjes aan jouw schoenzolen blijven kleven en zo het huis binnenkomen. Honden kunnen zich ook besmetten door het opeten van vlooien, slakken of knaagdieren. Honden met wormen kunnen een besmettingsbron vormen voor andere honden en ook voor mensen. Om te voorkomen dat jouw viervoeter last krijgt van deze parasieten, is het belangrijk je hond met regelmaat te ontwormen.
Hoe vaak puppy ontwormen?
Het is belangrijk om al van jongs af aan te beginnen met ontwormen, puppy’s kunnen immers al vóór de geboorte besmet worden. Puppy’s die niet ontwormd worden, kunnen ziek worden en zelfs een groeiachterstand oplopen. Het ontwormingsschema voor puppy’s is als volgt:
- Op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken
- Vervolgens elke maand ontwormen, tot de leeftijd van 6 maanden
- Vanaf 6 maanden: afhankelijk van de leefomstandigheden van de hond, minimaal 4 keer per jaar
Hoe vaak volwassen hond ontwormen?
Een volwassen hond moet minimaal vier keer per jaar ontwormd wormen, of een mestonderzoek ondergaan. Soms is het aangeraden om honden maandelijks te ontwormen, afhankelijk van de leefomstandigheden van de hond. Bespreek samen met je dierenarts wat voor jouw hond nodig is.
Hoe geef je ontworming aan je hond?
Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Zo zijn er tabletten, maar ook pasta’s en spot-on producten (druppels in de nek). Welke keuze je maakt, hangt onder andere af van de leeftijd en de voorkeur van jouw hond. Om de juiste keuze te maken, koop je een ontwormingsmiddel bij voorkeur bij de dierenarts. Hij kan gericht advies geven en je helpen het beste middel te kiezen voor jouw hond.
Wat is een geschikt ontwormingsmiddel?
Een goede ontwormingskuur:
- heeft een brede werking en beschermt tegen verschillende wormsoorten;
- is gemakkelijk toe te dienen;
Vraag je dierenarts om advies als je twijfelt welk product het beste bij jouw hond past!
Wormen zijn het hele jaar door actief
Soms wordt van parasieten gezegd dat ze enkel in bepaalde seizoenen voorkomen, maar eigenlijk zijn ze het hele jaar door actief. Dit geldt voor vlooien en teken, maar ook voor wormen. Daarom is het belangrijk het hele jaar door te ontwormen en je hond te beschermen.
Wormen herkennen
Een zeldzame keer kun je ‘rijstkorreltjes’ terugvinden in de ontlasting als je hond besmet is met lintwormen, maar meestal kun je met het blote oog niet zien dat je hond wormen heeft. Dus ook als je niets ziet in de ontlasting van je hond, dan kan hij nog steeds met wormen besmet zijn.
Gezondheidsproblemen door wormen
Puppy’s die met wormen besmet zijn, kunnen last krijgen van diarree, braken, een doffe vacht, een opgezwollen buikje, gewichtsverlies en/of ademhalingsproblemen. Volwassen honden kunnen vaak besmet zijn met wormen zonder dat ze ziek zijn. Mogelijke symptomen van een wormbesmetting bij een volwassen hond zijn braken, diarree en misselijkheid. In ernstige gevallen kan een verstopping optreden, die de dood tot gevolg kan hebben.
Vermoed je een besmetting bij jouw hond? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.