Plots komt er vaker volk over de vloer voor een gezellige barbecue of ben je zelf net minder thuis omdat je van het mooie weer wil genieten. De lente- en zomermaanden brengen niet alleen de zon met zich mee, maar ook een verandering in je routines. En dat kan je kat uit balans brengen. Want katten zijn bijzonder gevoelige dieren, die al bij de kleinste verandering gespannen kunnen raken. Hoe herken je de signalen bij je kat? En wat kan je eraan doen?
Hoe herken je de signalen bij katten?
Gedraagt je kat zich anders? Let zeker op deze mogelijke tekenen:
- onzindelijkheid
- trillen
- overdreven vaak krabben terwijl je kat geen vlooien heeft
- slordige vacht
- zich zoveel mogelijk terugtrekken
- verminderde eetlust
- schichtig om zich heen kijken
- snel schrikken
- veel minder benaderbaar, sneller blazen en uithalen naar jou
- niet diep kunnen slapen, oogjes half ogen, hyperalert zijn
Sommige van deze signalen kunnen er ook op wijzen dat je kat pijn heeft of ziek is. Daarom is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te onderzoeken. Contacteer je dierenarts als je twijfelt over wat er aan de hand is.
Het gedrag van een onrustige kat wordt helaas al snel als een gedragsprobleem bestempeld. Gedragsproblemen bij katten komen zeker voor en zijn goed aan te pakken. Maar ga altijd eerst na waarom je kat dit gedrag vertoont. Onthoud bovendien dat straffen geen zin heeft en juist averechts werkt.
Dit kan je kat uit balans brengen
Veel katten raken uit balans bij veranderingen in hun dagelijks leven. Natuurlijk is iedere kat anders, maar deze situaties zijn voor de meeste katten behoorlijk uitdagend.
- Bij mooi en warm weer ben je vaker van huis, waardoor je kat meer alleen is.
- Je gaat op vakantie, waardoor je kat ergens anders moet verblijven.
- Er is drukte en lawaai thuis, bijvoorbeeld doordat je een barbecue of verjaardagsfeestje organiseert.
- Tijdens de zomermaanden leef je op een ander ritme. Je bent bijvoorbeeld ’s avonds vaker en langer weg, omdat het langer licht blijft.
- Er zit geen strucuur in de voedertijden van je kat.
- De gezinssamenstelling verandert, bijvoorbeeld door een geboorte of overlijden. Of er komt een nieuw huisdier bij.
- Je vervoert je kat, bijvoorbeeld naar de dierenarts.
- Je kat hoort geluiden die ze niet kan plaatsen, zoals vuurwerk.
- Je verhuist, waardoor je kat moet wennen aan een nieuwe woning, andere meubels en misschien een nieuwe kattenbak.
- Je kat verveelt zich.
Hoe voel jij je?
Is het je al eens opgevallen dat je kat feller reageert of zich juist verstopt zodra je zelf erg gespannen bent? Ook je eigen humeur beïnvloedt de gemoedstoestand van je kat. Als je zelf spanningen ervaart, zullen je zenuwen makkelijk overslaan op je huistijger. Bovendien zal je in je onrust waarschijnlijk ook anders op je kat reageren.
Hoe help ik mijn kat ontspannen?
Katten uit balans kunnen allerlei gezondheisproblemen ontwikkelen. Als je kat zich terugtrekt en te weinig beweegt, kan ze overgewicht ontwikkelen. Omgekeerd kan een verminderde eetlust ervoor zorgen dat je kat vermagert en essentiële voedingsstoffen niet meer binnenkrijgt. Onderschat moeilijke situaties voor je kat dus nooit.
Om je kat weer gelukkig te maken, is het is belangrijk om eerst te achterhalen waarom je huisdier zo onrustig is en de oorzaak aan te pakken. Zorg voor voldoende structuur, rust in huis en plekjes waar je kat ongestoord kan slapen, en geef je dier aandacht – als het daar behoefte aan heeft. Voortdurend rond je kat hangen, kan net tot meer onrust leiden.
Kattenspelletjes bieden afleiding
Spelen en bewegen houdt je kat niet alleen fysiek maar ook mentaal in vorm. Kattenspelletjes helpen dan ook preventief tegen onrust . Er zijn honderd-en-een spelletjes te bedenken waarmee je je huisdier afleiding en plezier kan bieden. Let wel: stem de kattenspelletjes af op wat je huisdier fysiek aankan.
Ondersteun je kat met Zylkene
Soms vinden er gebeurtenissen plaats die je niet kan voorkomen, of volgen een aantal uitdagende situaties elkaar snel op. Het is belangrijk dat jij je kat daarbij zo goed mogelijk begeleidt, maar soms is dat niet voldoende. Het natuurlijk voedingssupplement Zylkene helpt je kat omgaan met moeilijke situaties. Overleg altijd met je dierenarts hoe je je huisdier het best kan ondersteunen.