Wat is een gezond gewicht voor een kat en wanneer moet hij afvallen? Daarvoor kijken we naar de bouw van het kattenlichaam en zijn manier van bewegen. Lees over het gewicht van katten en ontdek het afvalplan.
Gezond gewicht van een kat
Gemiddeld weegt een volwassen kat tussen de 3,5 en 4,5 kilo. Maar wat specifiek voor jouw kat een gezond gewicht is, hangt af van zijn ras, leeftijd, grootte en geslacht. Katers hebben meestal wat meer spiermassa dan poezen en zijn wat groter. Daarom wegen ze gemiddeld meer dan hun vrouwelijke soortgenoten.
Herken een te dikke kat
Om te ontdekken of jouw kat te dik is, kijk je vooral naar zijn lichaamsbouw. Een te dikke kat herken je aan:
- Ribben die je niet meer met de vlakke hand kunt voelen;
- Een hangbuik;
- Een verdwenen taille als je het dier van bovenaf bekijkt;
- Kortademigheid;
- De manier van lopen: vooruit sjokken.
Sommige van deze kenmerken kunnen ook symptomen van andere gezondheidsproblemen zijn.
Als een kat te zwaar is...
Onderschat overgewicht bij katten nooit. Het is ontzettend gevaarlijk en kan zelfs fatale gevolgen hebben. Dikke huistijgers leven gemiddeld korter dan hun soortgenootjes met een gezond gewicht. Ze hebben een verhoogd risico op onder meer:
- artrose en andere gewrichtsaandoeningen
- hart- en vaatziekten
- hoge bloeddruk
- huidproblemen
- kanker
- suikerziekte
De oorzaak van het extra gewicht
Voordat je rigoureus gaat fitnessen met je kat, achterhaal je eerst de oorzaak van zijn overgewicht. Hiervoor ga je naar de dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten. Aantasting van één van de organen kan je dier namelijk ook overgewicht geven. En van sommige medicatie kan het een bijwerking zijn. Als dat het allemaal niet blijkt te zijn, kun je met de arts een afvalplan voor je kat opstellen.
Het afvalplan voor katten
Aangepaste voeding en extra beweging zijn belangrijke punten in het behandelplan van een te dikke kat. In welke verhouding die twee gecombineerd worden verschilt per dier. Dit is afhankelijk van de voornaamste oorzaak van het overgewicht, zijn gezondheid en leeftijd. Daarnaast worden in het afvalplan vaste weegmomenten opgenomen. Dat is belangrijk om de voortgang te kunnen controleren.
Voeding: minder calorieën en toch voldaan
Als je kat te veel gewicht heeft, zal zijn voeding waarschijnlijk aangepast worden. Dieetvoeding kan hierbij enorm helpen; dit kattenvoer is minder geconcentreerd. Hierdoor kun je hetzelfde volume geven, maar krijgt je kat minder calorieën binnen. Ondanks zijn dieet zal hij dus toch verzadigd zijn. Kijk ook eens kritisch naar de snacks van je kat. Geef deze minder en probeer een gezonder alternatief te vinden. Beloon je dier bijvoorbeeld met een kattenbrokje en trek de beloningen af van zijn dagelijkse porties voer.
Minder gewicht door extra beweging
Tijdens de afvalrace van je kat is extra beweging belangrijk. Daardoor verbrandt zijn lijf immers meer vet. De beste tip is om dagelijks vaste beweegmomenten in te plannen. Zo vergeet je ze niet, bied je een vaste structuur aan je huistijger en zal hij minder stress ervaren. Als je kat te dik is, zal hij door zijn overgewicht minder gemotiveerd zijn om te bewegen. Creativiteit is dus een must. Bedenk leuke kattenspelletjes en andere bewegingsvormen om je kat in beweging te krijgen.
Extra ondersteuning voor kattengewrichten
De gewrichten van een te zware kat kunnen wel wat hulp gebruiken. Want ga maar na; zij worden overbelast door het extra gewicht. Geef je huistijger daarom een supplement dat effectief helpt om kattengewrichten soepel te houden.