Is je kat plots minder actief of gedraagt hij zich anders? Dit kan betekenen dat je huistijger pijn heeft. Het is goed dat je daar als baasje alert op bent want pijnklachten maken een kattenleven onnodig zwaar en moeten behandeld worden.
Hoe merk je dat je kat pijn heeft?
Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en fysieke ongemakken. Als je in het wild laat zien dat je verzwakt bent, ben je immers een makkelijke prooi. Dit vraagt van jou als katteneigenaar extra oplettendheid, zodat je mogelijke pijnsignalen van je viervoeter tijdig kunt herkennen. Dit zijn mogelijke aanwijzingen van pijn:
- Inactiviteit
- Schrikreactie bij aanraking
- Verandering in looppatroon, minder makkelijk bewegen
- Onverzorgde vacht
- Verminderde eetlust
- Terugtrekken, zich verschuilen
- Plotselinge onzindelijkheid
Wat veroorzaakt pijn bij katten?
Er bestaat een verschil tussen acute en chronische pijn bij katten. Acute klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer je kat gewond is geraakt of een vreemde beweging heeft gemaakt, met spierpijn, spierscheur of verzwikking tot gevolg. Chronische pijn verloopt bij huistijgers vaak onopgemerkt.
Veel voorkomende oorzaken van chronische pijnklachten bij katten zijn artrose en andere spier- en gewrichtsproblemen. Maar ook ziekte, overgewicht en slecht functionerende organen kunnen pijn bij je dier veroorzaken.
Wat moet je doen?
Als je één of meerdere symptomen van pijn bij je kat ontdekt, maak je een afspraak met de dierenarts. Sommige van bovengenoemde klachtenkunnen ook op iets anders wijzen, zoals stress. Maar de eerste stap is onderzoeken of er een medische oorzaak is. Hiervoor zal de dierenarts van jou willen weten welke gedragsveranderingen je bij je kat waarneemt. Wat hierbij goed kan helpen is het maken van een korte video van een moment waarop je kat dit gedrag laat zien.
Vervolgens zal de arts je kat fysiek onderzoeken en proberen te achterhalen welke aanrakingen pijn veroorzaken. Afhankelijk van de resultaten zijn er misschien vervolgstappen zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of scans nodig om de oorzaak van de pijn bij je kat te achterhalen.
Behandeling van pijn bij katten
Als je kat pijn heeft, is dat vaak een symptoom van een onderliggend gezondheidsprobleem. De pijnklachten zelf kunnen vaak behandeld worden met pijnstilling. Pas dit echter nooit zelf toe, alleen op aanraden van de dierenarts. Daarnaast zal een dierenarts altijd proberen om ook de oorzaak van de klachten te bestrijden. Of dit zal lukken en hoe de totale behandeling eruit zal zien, is afhankelijk van de ziekte of aandoening.
Een aandoening als artrose is bijvoorbeeld niet te genezen. In dat geval kun je samen met je dierenarts de gewrichtsslijtage en pijnklachten zo veel mogelijk afremmen.
Levenskwaliteit van een kat met pijn
Wanneer je kat acute pijn heeft, is het vaak een kwestie van tijd voor de wond of blessure geneest.
Chronische klachten kunnen grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Toch is het in veel gevallen nog mogelijk om de pijn te verlichten. Dit kan betekenen dat je dier behandelingen nodig heeft, maar er voor de rest prima mee om kan gaan. Houd dit als katteneigenaar goed in de gaten en overleg met je dierenarts.
Wees gewrichtspijn voor, bescherm preventief
Niet alle ziektes en aandoeningen die pijn veroorzaken bij katten zijn te voorkomen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Toch kun je zelf stappen ondernemen om de kans op pijnklachten zo klein mogelijk te maken:
- Zorg dat je kat voldoende beweegt, stimuleer dit ook binnenshuis met spel.
- Laat de gezondheid van je kat jaarlijks preventief controleren door een dierenarts. In het geval van oudere katten is het zelfs aanbevolen dit één keer per half jaar te doen.
- Geef je kat kwalitatieve voeding en houd het lichaamsgewicht in de gaten.
- Ondersteun de gewrichten met voedingssupplementen