Natuurlijk wil je je hond zo lang mogelijk gezond houden. Helaas zijn hondenziektes en -aandoeningen niet altijd te voorkomen. Toch kun je als eigenaar een hoop doen voor de fysieke en mentale conditie van je huisdier. Ontdek de tips voor gezonde honden.
Tips om je hond gezond te houden
De beste gezondheidstips voor honden:
- Kwalitatieve hondenvoeding;
- Voldoende beweging;
- Vacht- en gebitsverzorging;
- Reinig oren en ooghoeken;
- Nagelverzorging;
- Preventieve parasietenbestrijding;
- Let op de mentale gezondheid van je hond;
- Jaarlijkse controle door dierenarts.
Voeding
Voeding kan een belangrijke rol spelen in de gezondheid van je hond. Het is tenslotte de brandstof voor zijn hondenlichaam. Kies voor kwalitatief hondenvoer, gericht op de juiste levensfase. Zodra je hond ouder wordt, zal zijn voedingsbehoefte namelijk veranderen. Een senior beweegt anders en minder dan een pup. Daarnaast kan een viervoeter op leeftijd met ouderdomskwaaltjes te maken krijgen. De juiste voeding kan dan ondersteunend werken.
Supplementen
Supplementen kunnen een mooie aanvulling op de dagelijkse hondenvoeding zijn. Daarmee geef je extra, essentiële voedingstoffen aan je hond. Met sommige kun je bijvoorbeeld zijn weerstand verhogen. Ook zijn er supplementen specifiek voor de gewrichten.
Beweging om je hond sterk te houden
Voldoende beweging is onmisbaar als je je hond gezond en fit wil houden. Het bewegen verbetert zijn algehele conditie en traint zijn spieren. Maar ook voor de gewrichten is wandelen en sporten belangrijk. Want alhoewel je die dan juist belast, is het de beste manier om ze soepel te houden. Bovendien beschermen sterke spieren gewrichten deels tegen overbelasting.
Tips om je hond meer te laten bewegen
Vachtverzorging
Misschien heb je er nooit zo over nagedacht, maar de vacht beschermt je hond. Niet alleen tegen kou, maar ook tegen bedreigingen voor de huid. Logisch dus dat een hondenvacht in goede conditie gehouden moet worden. Borstel je viervoeter regelmatig en was hem wanneer hij vuil is. Doe dit wel met mate en altijd met een hondenshampoo.
Gezond hondengebit zonder tandsteen
Om de tanden en kiezen van je hond sterk te houden, zorg je voor een goede gebitsverzorging. Poets regelmatig zijn gebit met een speciale tandenborstel en tandpasta. Daarnaast is het kauwen op droogvoer, botten en hondenspeelgoed een must, want kauwen is voor honden de natuurlijke manier van tandenpoetsen.
Nageltjes slijten?
Net als bij mensen groeien de nagels van honden een leven lang door. Met het lopen over straat slijt je viervoeter ze al voor een stuk. De duimnagel raakt de grond echter nooit. En als je hond veel over gras en zand loopt, blijven de andere nagels ook lang. Te lange nagels kunnen voor wondjes, pijn en infecties zorgen. Controleer hun lengte dus regelmatig en knip de nagels als dat nodig is. Dit kun je ook door een dierenartsassistente laten doen.
Ogen en oren
Glanzende ogen zijn bij honden een goed teken; wanneer ze troebel zijn is dat vaak een symptoom van ziekte. Laat je dier in dat geval controleren door een dierenarts. Ook als hij rode ogen heeft. Reinig regelmatig de ooghoeken met een steriele doek en lauwwarm water. Dat helpt al een hoop irritatie voorkomen. En ook hondenoren moet je proper houden. Gebruik hiervoor een middel dat voor diepe reiniging zorgt.
Bescherming tegen parasieten
Parasieten zijn een bedreiging voor je hond waar hij behoorlijk last van kan hebben. Wormen, vlooien en teken dringen een hondenlichaam binnen, met maar één doel: profiteren van hun gastheer. En vaak is dit bloed of voeding gerelateerd. Als je dier onbeschermd in aanraking komt met een parasiet, is de kans groot dat hij er klachten van krijgt. Bovendien kunnen deze ongewenste gasten nare ziektes overbrengen. Gelukkig bieden een ontwormingskuur en antivlooien- en tekenmiddelen een goede bescherming.
Ontspanning voor de mentale gezondheid
Naast alle fysieke factoren mogen we de mentale gezondheid van honden niet vergeten. Want ook stress en verveling kunnen je hond ziek maken. Ga na hoe je hem gelukkiger kunt maken. Sommige situaties leveren zoveel stress op bij honden, dat extra hulp nodig is. Vraag in zo’n geval advies aan je dierenarts.
Standaard jaarlijks bezoekje aan de dierenarts
De dierenarts bezoek je wanneer je hond klachten heeft. Maar wist je dat je ook een jaarlijkse gezondheidscheck kan bijdragen aan zijn gezondheid? De dierenarts loopt dan vaste punten na, zoals hartslag, ademhaling en beweeglijkheid van de gewrichten. Hierdoor kan een ziekte of aandoening al tijdig opgespoord worden, nog voordat je hond er last van krijgt. Dit jaarlijkse bezoek kun je combineren met de vaccinatie-afspraak.