Je hond meenemen op vakantie… Het kan ontzettend leuk zijn! Samen genieten van het mooie weer, prachtige wandelingen maken en de nieuwe omgeving verkennen… Maar natuurlijk moet je eerst nog op je bestemming raken. Om ervoor te zorgen dat de reis vlot verloopt, is een goede voorbereiding een must. Wat mag je zeker niet vergeten? Een overzicht.
Comfortabel met je hond op vakantie
-
Is je hond niet gewend aan reizen met de auto? Laat hem enkele dagen voor vertrek de auto al verkennen en maak ook enkele korte ritten. Zo blijft hij tijdens de reis rustiger in de auto.
- Ook honden hebben wel eens last van reisziekte. Heb je een lange reis voor de boeg? Geef je hond te eten 6 uur voor vertrek. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kun je je hond vóór vertrek een pilletje geven tegen misselijkheid. Vraag je dierenarts om een geschikt middel.
- Wordt je hond snel zenuwachtig in de auto? Zylkene helpt hem te ontspannen zonder dat hij suf wordt.
- Klaar voor vertrek? Laat je hond nog snel even zijn behoefte doen!
- Vergeet niet om minstens elke twee uur te pauzeren om je hond een slokje water te geven en hem even uit te laten.
Veiligheid eerst!
Het spreekt voor zich dat je hond je niet mag hinderen terwijl je aan het rijden bent. Plaats een rek tussen de cabine en de achterbak om je hond veilig in de achterbak te kunnen vervoeren of vervoer hem in een vervoersmand of een reiskennel. Vergeet ook de gordel niet!
Belangrijk:
Laat je hond nooit alleen in de auto achter en open bij warm weer de ruiten om een zonnesteek te voorkomen. Honden raken snel oververhit!
Wettelijk in orde?
Reis je met je hond binnen de Europese Unie? Aan deze wettelijke verplichtingen moet je voldoen:
- Je hond moet een chip dragen.
- Je moet je hond minstens 30 dagen voor vertrek laten inenten tegen hondsdolheid.
- Je moet het inentingsbewijs op zak hebben.
- Je hond heeft een Europees paspoort nodig (verkrijgbaar bij de dierenarts).
Reis je met je hond buiten de Europese Unie? Informeer je tijdig bij de bevoegde instanties.
Sluit de nodige verzekeringen af
Gebeurt er iets met je hond en moet je daardoor je reis onderbreken of annuleren? Dan kan dat kosteloos indien je de juiste annulatieverzekering hebt. Informeer je daarom bij je verzekeringsagent voor vertrek. Vraag ook naar een reisverzekering voor dieren, zodat je geen medische kosten en repatriëringskosten hoeft te betalen als je hond ziek wordt op vakantie.