Als de dierenarts hartfalen bij je hond heeft vastgesteld, vrees je als baasje al snel het ergste. Wat als je huisdier voor de rest van zijn leven pijn zal lijden door hartproblemen? Moet je je maatje nu laten inslapen? Laat ons je meteen geruststellen: zo dramatisch hoeft het niet af te lopen. Hoewel de diagnose ernstig is, kan je jouw hond toch nog een mooie levenskwaliteit schenken door medicatie en eventueel aangepaste voeding en gecontroleerde beweging. We geven je alvast een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van hartfalen bij honden en hun oplossingen.
Mitralisklepinsufficiëntie
Mitralisklepinsufficiëntie is de meest voorkomende oorzaak van hartfalen bij honden en komt vooral voor bij iets kleinere honden. Omdat de hartklep tussen de linkerboezem en de kamer van het hart lekt, stroomt een deel van het bloed terug naar de boezem in plaats van naar de aorta en het lichaam. Honden met mitralisklepinsufficiëntie moeten voor de rest van hun leven medicatie nemen. De medicatie geneest de aandoening niet, maar verbetert de levenskwaliteit wel aanzienlijk.
Dilatoire cardiomyopathie (DCM)
Grote rassen zijn dan weer extra vatbaar voor dilatoire cardiomyopathie (DCM). De hartspier trekt dan minder goed samen en het hart krijgt het almaar moeilijker om bloed rond te pompen. DCM is ongeneeslijk en verkort de levensduur, maar medicatie maakt de aandoening wel een stuk draaglijker voor je hond.
Aortastenose
Aortastenose is de meest voorkomende aangeboren hartaandoening bij honden. Door een vernauwing van de bloedvaten ontstaat hartruis. Honden met aortastenose kunnen levenslang klachtenvrij blijven, maar er bestaan ook ernstige gevallen. Medicatie kan het ontstaan van symptomen (snel moe zijn en flauwvallen) niet uitstellen, maar ze wel behandelen.
Hartfalen bij pasgeboren puppy’s
Ook persisterende ductus arteriosus, een aandoening waar vooral pasgeboren puppy’s mee te maken krijgen, hoeft lang niet het einde te betekenen. Als de dierenarts erin slaagt om de opengebleven verbinding tussen de kleine en de grote circulatie buiten het hart te sluiten, gaan de meeste puppy’s met dit type hartprobleem nog een lang leven tegemoet.
Longworm
Longwormen leven in de rechterhartkamer en de longslagaders. Door hun aanwezigheid raken bloedvaten ontstoken en treedt vernauwing van de longslagader op. Het hart moet daardoor veel meer moeite doen om bloed rond te pompen. Longworm is te genezen met behulp van medicijnen, maar voorkomen is de boodschap! Je hond preventief ontwormen is aangeraden. Laat hem ook geen kikkers of slakken opeten, want die kunnen weleens besmet zijn met larfjes.