fbpx Je hond belonen is minder eenvoudig dan je denkt
Overslaan en naar de inhoud gaan

Je hond belonen is minder eenvoudig dan je denkt

Terug naar overzicht

De meeste baasjes belonen hun hond gewoon wanneer hij een commando netjes heeft uitgevoerd. Soms met een aai, soms met een snoepje. En daar is natuurlijk niets mis mee. Maar je hond strategisch belonen op goed uitgekozen momenten en op verschillende manieren, zodat je hem nog beter kunt africhten? Daar komt best wat bij kijken.

Je beloont slecht gedrag sneller dan je denkt

Honden zijn intelligente dieren. Wedden dat ook jouw hond je weleens te slim af is, soms zelfs zonder dat je het doorhebt? Misschien heb je hem er zelfs al eens voor beloond. Bijvoorbeeld toen hij met de afstandsbediening ging lopen en jij hem een snoepje gaf omdat hij het apparaat braaf kwam terugbrengen nadat je hem geroepen had. Jij dacht toen misschien dat je goed gedrag beloonde, maar eigenlijk heb je je hond geleerd om met de afstandsbediening te gaan lopen wanneer hij zin heeft in een snoepje.

De ene beloning is de andere niet

Net zoals jij ook niet graag elke dag hetzelfde dessert eet, gaat elke keer dezelfde beloning voor je hond ook al snel vervelen – en dan is hij natuurlijk minder gemotiveerd om je commando’s goed uit te voeren. Probeer verschillende soorten snoepjes en andere beloningen uit, en observeer welke je hond het lekkerst of het leukst vindt. De ‘gewone’ traktaties reserveer je voor eenvoudige kunstjes die je hond al een tijdje vlot weet uit te voeren. De beste beloningen bewaar je ten slotte voor de commando’s waar je hond het meeste moeite mee heeft.

Je hond bewust níet belonen

Eenmaal je hond een commando goed beheerst, is het belangrijk om hem er niet altijd meer voor te belonen. Als je hond het gewend is om steevast beloond te worden voor eenvoudige handelingen, voelt hij zich niet meteen geroepen om moeilijkere commando’s aan te leren. Waarom zou hij bijvoorbeeld gaan liggen, als hij ook al een snoepje krijgt door gewoon te gaan zitten? Je hond af en toe níét belonen houdt hem alert en gemotiveerd om het de volgende keer net ietsje beter te doen.