fbpx Fysio- en hydrotherapie voor huisdieren met osteoartritis | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Fysio- en hydrotherapie voor huisdieren met osteoartritis

Terug naar overzicht

Naast pijnstillende medicijnen en gewrichtsondersteunende voedingssupplementen kunnen dieren met orthopedische klachten ook gebaat zijn bij fysio- of hydrotherapie.

Wat betekent fysiotherapie voor honden en katten?
Fysiotherapie is een aanvullende therapie naast veterinair onderzoek en behandeling. Je kan dit vergelijken met kinesitherapie bij mensen. Er worden dezelfde behandelingstechnieken gebruikt, zoals massage, stretching,  manipulatie, oefeningen en soms ook wel lasertherapie. Een dierfysiotherapeut zal eerst spieren en gewrichten nakijken en ook de belastbaarheid en functionaliteit controleren. Vervolgens zal een behandelplan opgesteld worden en de bevindingen zullen teruggekoppeld worden aan jouw dierenarts.

Wat is hydrotherapie voor huisdieren?
Hydrotherapie kan een onderdeel zijn van de fysiotherapie. Hierbij zal jouw dier in het warme water van een hydrotherapie bad onbelast bewegen op een gecontroleerde manier. Het heeft een positief effect op spieren en gewrichten. De bloedtoevoer naar de spieren wordt verbeterd, de spiermassa vergroot, de spierspanning verbetert en het gewricht zal stabiliseren. Ook de pijn zal hierdoor verlicht worden.

Deze therapie zal vaker toegepast worden bij honden omdat katten meestal niet zo’n fan zijn van water. Maar je kan het natuurlijk altijd proberen.

De meeste dierenartsen beschikken niet over een hydrotherapie bad maar hij kan jou advies op maat  bezorgen en/of doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum.

Domein: